top of page

Veelgestelde vragen

 • Is chloordioxide hetzelfde als chloor?
  Nee, Chloordioxide heeft een andere atoomsamenstelling ten opzichte van Chloor. Chloor reageert met de meeste organische verbindingen. Chloordioxide daarentegen reageert slechts met zwakkere organische verbindingen en wordt daardoor niet snel verbruikt. Het resulteert in veel lagere doseringen van chloordioxide om een stabiel residu te creëren, dan bij chloor het geval is. Chloordioxide heeft in vergelijking met Chloor en veel andere desinfectietechnieken een groot aantal voordelen. Deze voordelen ontstaan door de unieke combinatie van een lage oxidatiekracht en een hoge oxidatiecapaciteit. Ondanks de lagere oxidatiekracht heeft chloordioxide een betere oxiderende werking dan chloor op bacteriën, sporen en virussen, waarvan sommige niet door chloor bestreden kunnen worden De sporicidale en virucidalewerking van chloordioxide is bij dezelfde concentratie beter als die van chloor. Desinfectie met chloordioxide veroorzaakt geen geurhinder zoals chloor. Het vernietigt fenolen, die geur- en smaakproblemen veroorzaken in de drinkwaterbehandeling.
 • Is Chloordioxide 100% veilig om toe te voegen aan het drinkwater?
  Vanwege de minimale dosering van chloordioxide (0,2 PPM/L) is het 100% veilig voor de gezondheid van mens en dier. Doordat we zo'n lage concentratie gebruiken is het uiteraard geur, kleur en smaakloos.
 • Hoe worden legionella besmettingen voorkomen?
  Dankzij de OnicBlue generator wordt continu een minimale hoeveelheid (0,2 ppm/l) chloordioxide aan het drinkwater toegevoegd. Chloordioxide verwijdert zeer effectief organisch materiaal waaruit biofilm bestaat. Door het verwijderen van biofilm krijgt de legionellabacterie geen kans zich hierin te nestelen. Geen biofilm betekent geen voedingsbodem voor de legionellabacterie. Zonder deze voedingsbodem krijgen bacteriën, waaronder legionella, geen kans zich te vermenigvuldigen. Dit betekent een legionellavrije drinkinstallatie.
 • Hoe duurzaam is legionella beheer op basis van Chloordioxide?
  Chloordioxide is een verbinding die bestaat uit een zout en een zuur die niet afgebroken hoeft te worden; het lost zichzelf op in het water. Het milieu wordt hierdoor niet belast. In vergelijking met andere gangbare methoden, zoals koper/zilver-ionisatie of anodische oxidatie, is onze chloordioxide-beheerstechniek ook nog eens milieuvriendelijker, omdat er geen schadelijke reststoffen en zware metalen in het drink- en afvalwater terechtkomen. Daarom mag CLO2 beheer voor diverse toepassingen worden ingezet en is geschikt voor zowel prioritaire als niet-prioritaire gebouwen.
 • Waarom overstappen op ClO2 beheer?
  Klaar met zware metalen of chemicaliën in je drinkwater? Of ben je gewoon opzoek naar een duurzamere manier van legionella preventie? Dan is beheer op basis van CLO2 iets voor jou! OnicBlue pakt het legionella probleem aan bij de bron. Daarom starten wij altijd vooraf met een risico analyse conform de BRL 6010 en maken een legionella beheersplan op basis van chloordioxide. Voordat de generator wordt geïnstalleerd wordt er een “nul – reiniging” uitgevoerd. Hierbij wordt de complete drinkwater installatie gereinigd en gedesinfecteerd. Depot en biofilm in leidingen worden hierbij weggenomen.
 • Waar word de chloordioxide generator geïnstalleerd?
  De OnicBlue Generator wordt achter de watermeter geïnstalleerd en produceert op gecontroleerde wijze chloordioxide. Zodra leidingwater de watermeter passeert wordt de doseerpomp aangestuurd om een minimale hoeveelheid chloordioxide aan het drinkwater toe te voegen. De concentratie van chloordioxide in het drinkwater wordt voortdurend bewaakt. De chloordioxideconcentratie is zo laag dat het volkomen veilig is en uiteraard geur, kleur en smaakloos is.
 • Voor welke PT-Groepen is chloordioxide beheer geschikt?
  Chloordioxide wordt voor diverse toepassingen ingezet en is geschikt voor zowel prioritaire als niet-prioritaire gebouwen. Bovendien kan het preventief worden geplaatst, bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten. Op deze PT-groepen mag CLO2 beheer worden toegepast: PT-11, PT-5, PT-4 en PT-3.
 • Hoe wordt chloordioxide gebruikt als desinfectiemiddel?
  De behandeling van drinkwater kan worden gezien als de belangrijkste desinfectiemethode van chloordioxide. Dankzij de goede biociderende eigenschappen van chloordioxide wordt het tegenwoordig ook gebruikt in andere bedrijfstakken. Zoals bij de desinfectie in de afvalwaterbehandeling, de industriële proceswaterbehandeling, de desinfectie van koeltorenwater, industriële luchtbehandeling, mosselcontrole, de productie en behandeling van levensmiddelen, de desinfectie van voedselbereidingsmiddelen, de oxidatie van industrieel afval en de gassterilisatie van medische apparaten.
 • Ruik je chloordioxide?
  De dosering van 0,2 ppm chloordioxide in het drinkwatersysteem is geheel reukloos. Er zal in het drinkwater geen geur waarneembaar zijn.
 • Is chloordioxide zichtbaar in het drinkwater?
  De dosering van 0,2 ppm chloordioxide in het drinkwatersysteem is geheel kleurloos. Het drinkwater zal van de Chloordioxide geen andere kleur krijgen.
bottom of page